11 Aralık 2013 Çarşamba

Sedef Hastalığı Neden Olur


Sedef Hastalığı Nedenleri


Sedef hastalığı nedeni ve tedavisi hala bulunamayan bir hastalıktır. Çeşitli etmenler sedef hastalığı nedenleri arasında sayılsa da bunlar kesin veriler değildir.

Hastalık karışık özelliklere sahiptir ve bundan dolayı da nedeni tam olarak bilinememektedir. En çok neden olarak sunulan bulgu, beyaz kan hücrelerindeki normal dışı hareketlerdir. Sedef hastalığının iltihabi bir seyri ve derinin dökülmesine sebebiyet verecek etkileri söz konusudur. Hastalığın oluşturduğu lekeler, kabuklanmalar, güneşte uzun süre kalmayla, kaşıma ve kesilmesine yol açmayla daha da yayılır. Mikroba dayalı bir hastalık değildir, bundan dolayı da bulaşıcı özelliği de yoktur. 

Sedefin Gelişimi


Sedef hastalığının ortaya çıkması ve gelişmesinde bağışıklık sistemindeki fonksiyon bozuklukları çok önemli bir pozisyondadır. Bağışıklık sisteminin çalışmasını etkileyecek ya da ona zarar verecek nedeni henüz tespit edilememiş durumların hücrelerin çoğalmasında etkili olduğu bilinmekte ve durum sedefin etiyolojisini oluşturmaktadır. Normal bir bireyin derisinin üst tabakasının yenilenmesi 20 ila 30 gün arasındayken sedefli hastalarda bu bir iki gün gibi kısa bir sürede olmaktadır. Bu yenilenme deride döküntülere, pullanmalara neden olmakta ve sedefin en bilinen özellikleri de böylece açığa çıkmaktadır.

Sedef Genetik Bir Hastalık Mı?


Genetik özellikler, kalıtım hastalığın risk grubunu belirlerken, bir ihtimalden söz edilmektedir. Bu durum yani hastalığa genetik yatkınlık bir zorunluluğu doğrudan çağırmamakta, sadece ailesinde sedef olanların sedefe yakalanma risklerinin daha fazla olduğunu bildirmektedir. İhtimalin kesinliğine dönüşmesi için çeşitli faktörlerin yardımına ihtiyaç vardır. Bunlar kimyasal ya da fiziksel bazı travmalar, nadiren sıtma türünde ilaçlar, hormonal değişiklik olarak sıralanabilir. Hastalığın ortaya çıkması için bu ve buna benzer harekete geçirici durumların olması gerekir.


Sedef riskini yükselten başka etmenler de vardır. Örneğin bazı kanser ilaçları ya da aynı etkiyi gösterecek yani bağışıklık sisteminin direncini düşürecek diğer hastalıklar için kullanılan ilaçlar, boğaz ve kulak enfeksiyonları, hamilelik sonrası dönemdeki hormonal değişimler riski artırır.

Stres Sedef


Stres birçok hastalıkta olduğu gibi sedef hastalığında da önemli bir rol oynar. Ruhsal sıkıntılar, ansızın oluşan şok durumları hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Sedef hastalarının, hastalık vücutlarına tutunduktan sonra, bunlardan utanmaları ve insanların da onlara farklı davranmaya başlaması ruh durumlarını etkileyeceğinden, hastalığın alevlenmesi ihtimalini de böyle ortamlar artırmaktadır. Bundan dolayı sadece derinin, lekelerin temizlenmeye, onlara bakım yapılmaya değil aynı zamanda ruh sağlığının da yerinde olmasına dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder