11 Ekim 2014 Cumartesi

Sedefli Saç Bakımı

Sedef ve Saç Bakımı


Eğer saçınızda sedef rahatsızlığı varsa sedefli saçlarınızın bakımına özen göstermelisiniz. Sedefle ilgili bir çok yazı ve bilgi olmasına rağmen blogu kurduğumdan bu yana yaptığım araştırmalarda bir çok bilginin oldukça yanlış ve saçmasapan olduğunu gördüm. Çünkü sedef hastalığı özen ister, Özellikle internette bir sürü kür tarifi vb. yazı vardı çoğu uydurma şeyler, işin diğer acı veren yanı ise insanların bu yalan yanlış bilgileri kes kopyala yapıştır metoduyla yaymaları. İki kuruş reklam geliri elde etmek için yapılan bu saçmalıklara inanan diğer insanlar bunları forum sitelerinde falan paylaşarak iyice yayılmasını sağlıyor, oysa sedefin bunlarla alakası yok. Bahsedilen bitkilerin sedefe iyi gelmesi mümkün değil.


Ayrıca bazı kişilerde sedefe son, sedef hastalığına çare bulundu gibi ürünler ve siteler yaparak insanları tıbbın bile bulamadığı hastalığın çaresini bulduklarını iddia ederek kandırmaya çalışıyorlar. Bu tarz kişilere pirim vermeyiniz.


Sedefli Saç Derisi


Saçlı deride beliren sedef hastalığının özellikle ilk çıktığı zamanlar seboreik dermatitle farkı anlaşılmaz. Bu iki hastalık da bir tür deri hastalığıdır ve birbirlerinden kesin ayrımlara sahiptir. Seboreik dermatit de sebebi bilinmeyen ve tam olarak tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Bu iki hastalık arasındaki en bariz fark seboreik dermatitin kaşıntıya sebebiyet vermesiyken sedef hastalığının böyle bir zorunluluğa sahip olmamasıdır.


Sedefli Saç Derisi Bakımı


Sedefin belirdiği bir saçlı deriniz varsa o bölgeyi tahriş etmeyecek, iyice travmaya sebebiyet vermeyecek uygulamalar yapılması yararınızadır. Bu bölgeler için kullanılan çeşitli hijyen ürünleri hastalığın alevlenmesine ve yayılmasına olanak sağlar. Örneğin birçok şampuanın ve diğer temizlik ürünlerinin içinde bulunan SLS (sodium laureth sulfate) ve ALS (amonium laureth sulfate) gibi maddeler yarardan çok zarar getirir. Bu maddeler, sülfatlı ürünler kullanılmamalı, sülfatsız şampuanların tercih edilmesine özen gösterilmelidir.


Çeşitli yağlar ile hastalığa tutulmuş saçlı deriyi iyileştirecek ya da rahatsızlığı en aza indirecek yöntemler kullanılabilir. Bunun için jojoba, hindistan cevizi, shea butter, çörek otu, tespih ağacı yağı ve ardıç katranı yararlı olmaktadır.

Sedefe İyi Gelen Sabunlar


Sedefli saç bakımında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus sedefe iyi geldiği iddia edilen sabunlardır, hiç bir sabunun sedefe iyi gelmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bazı sabun üreticileri ne hikmetse hemen hemen her sabuna sedefe iyi gelir diye yazarlar, ama sedefin yapısını bilen bir insan için bu iddia gülünüp geçilebilecek bir şeydir. Sabunlar yoğun tahriş edici maddelerdir ve sedefe iyi gelmezler. Yani sedef için sabunlardan medet ummak oldukça saçmalıktır.

Sedef için deriyi tahriş etmeden bakım önemlidir. Yeteri kadar güneşlenmek iyi gelir. Sedefli saç derisini yazın kapamadan güneşlenmek, denize girmek sedefe iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder